• WKO-systeem Artis
 • WKO-systeem Artis

WKO-systeem Artis

Natura Artis Magistra, de officiële naam van Artis in Amsterdam, maakt voor de koeling van twee rijksmonumenten voortaan gebruik van een open WKO-systeem. De bodeminstallatie, die volledig is voorbereid op toekomstige uitbreidingen van de dierentuin werd door Tjaden aangelegd in opdracht van Imtech.

Gestuurde boring
‘Wij zijn in 2013 gestart met de boringen voor de twee bronnen van het WKO-systeem’, vertelt bedrijfsleider Ruud Dorlandt van Tjaden. A.Hak Drillcon heeft een HDD-boring uitgevoerd om de kabels en leidingen van de bronnen zonder overlast in het park aan te leggen, onder meer onder de Flamingovijver door. Wij hebben ervoor gezorgd dat boorspecie niet in de Flamingovijver terecht kon komen door de gestuurde boring op een diepte van 13 meter uit te voeren. De bodeminstallatie is voorbereid op toekomstige uitbreidingen van Artis. De WKO-bronnen hebben een capaciteit van 100 kubieke meter per uur.’

Artisplein
Als onderdeel van het project heeft de dierentuin het Artisplein opgengesteld en daarmee teruggegeven aan de stad. Onder het plein bevindt zich een van de bronputten van het WKO-systeem. Het deksel van het systeem is afgewerkt in de stijl van de bestrating van het plein, zodat het helemaal opgaat in de omgeving.

 • projecten

  Bemaling Air Liquide leiding Bemaling Air Liquide leiding

  Bemaling Air Liquide leiding

  Voor een nieuw leidingtracé tussen Zelzate en Temse verzorgt Tjaden BV de bronbemalingswerkzaamheden.

 • projecten

  Bemaling uitbreiding VUmc Bemaling uitbreiding VUmc

  Bemaling uitbreiding VUmc

  Tjaden voert in opdracht van Ballast Nedam Speciale Projecten de bemaling uit voor de uitbreiding van het VU medisch centrum Amsterdam.

 • projecten

  Lisse koel en warm Lisse koel en warm

  Lisse koel en warm

  Twee scholen en een sportcomplex in de gemeente Lisse besparen flink op hun energierekening met een WKO-systeem dat zowel verwarmt als koelt.

 • projecten

  Arc de Dierrey Arc de Dierrey

  Arc de Dierrey

  Bij de aanleg van transportleidingen voor GRTgaz verzorgde Tjaden de bronbemaling. Daarbij moesten grote hoeveelheden grondwater onttrokken worden.