Op het project Vanderlindenstraat te Schaarbeek verzorgd Tjaden de bemalingwerkzaamheden en wordt het opgepompte grondwater door hoofdaannemer Vanhout en Opensource.brussels gratis aangeboden voor nuttig hergebruik. OpenSource.Brussels is een project van NoWayBack vzw en gaat de waterverspilling tegen.

In eerste instantie wordt bij de ontwerpen van bemalingen gelet op het reduceren van het gebruik van grondwater. Waar mogelijk wordt het opgepompte grondwater geretourneerd in de ondergrond. In bepaalde gevallen is een retourbemaling niet mogelijk. Opgepompt grondwater welke niet geretourneerd kan worden, kan worden ingezet voor toepassingen waarvoor geen drinkwater nodig is, zoals bijvoorbeeld het sproeien van de planten.

Tjaden was reeds eerder betrokken bij proefprojecten van OpenSource. In september 2019 bij de werf van van Laere op de site van Tour & Taxis te Brussels was één van de eerste proefprojecten waarbij opgepompt bronneringswater nuttig werd hergebruikt. Het proefproject was een succes en wordt nu ook toegepast op de werf van vanHout op de site vanderLindenstraat te Schaarbeek. Hier zal het grondwater gedurende 3 maanden beschikbaar zijn om te gebruiken voor toepassing waarvoor niet direct leidingwater benodigd is. Een ieder die een tank water wil halen kan hier terecht. De veegwagens van de Gemeente vullen hier regelmatig haar tanks.

 

 

Deel dit verhaal!