Wat is open bemaling?

Open bemaling, ook wel oppervlaktebemaling of grondwateronttrekking genoemd, is een grondwaterbeheertechniek die wordt toegepast om bouwputten en ontgravingslocaties droog te houden. Het omvat het verwijderen van overtollig water, neerslag, horizontaal toestromend water bij open ontgravingen, lekwater dat door schermen en afsluitende grondlagen sijpelt, of zelfs grondwaterlagen. Dit wordt gedaan door het grondwater naar een specifieke put of sleuf te leiden en het water vervolgens met behulp van pompen, zoals dompelpompen of klokpompen, naar een andere locatie af te voeren. Open bemaling is van essentieel belang om stabiele en droge werkomstandigheden te creëren, met name in gebieden met slecht doorlatende grond of waar grondwater een uitdaging vormt tijdens bouw- en grondwaterbeheerprojecten.

Wat zijn de voordelen van open bemaling?

Het belangrijkste voordeel is het handhaven van een droge werkplek. Door overtollig grondwater te verwijderen, kunnen bouw- en graafwerkzaamheden plaatsvinden zonder dat er water in de put of het werkgebied komt, wat de veiligheid en efficiëntie verbetert. Bovendien helpt open bemaling bij het handhaven van de stabiliteit van de grond. Door het grondwaterpeil te verlagen, worden mogelijke verschuivingen en verzakkingen van de grond voorkomen, wat de veiligheid van bouwprojecten waarborgt.

Bovendien voorkomt het overstromingen in bouwputten en ontgravingen. Dit is vooral belangrijk in regio’s met een hoog grondwaterpeil of bij projecten die onder het niveau van het grondwater worden uitgevoerd. Open bemaling is toepasbaar in diverse situaties, van kleine ontgravingen tot grote bouwprojecten, mijnbouw en landbouwdrainage. Het is flexibel en kan worden aangepast aan verschillende behoeften. Bovendien is open bemaling een tijdelijke oplossing. Zodra het bouw- of graafproject is voltooid, kan het grondwaterpeil weer worden hersteld, waardoor minimale impact op het milieu ontstaat.

Op zoek naar een specialist in bronbemaling?

Toepassing open bemaling

Open bemaling is een veelzijdige grondwaterbeheertechniek die in verschillende scenario’s wordt toegepast om droge en stabiele werkomstandigheden te creëren. Zo wordt het toegepast in een breed scala van situaties, waaronder bouwprojecten, tunnels en ondergrondse infrastructuur, mijnbouw, landbouwdrainage, waterbouw en milieu toepassingen.

In al deze toepassingen speelt open bemaling een cruciale rol bij het beheer van grondwater, het handhaven van veilige en droge werkomstandigheden en het voorkomen van problemen als gevolg van water gerelateerde complicaties. Het vermogen om flexibel te worden aangepast aan verschillende situaties maakt het een onmisbaar instrument in de wereld van bouw en grondwaterbeheer.

Expertise en duurzaamheid

Open bemaling vereist deskundige planning en uitvoering om de impact op het milieu te minimaliseren. Bedrijven met jarenlange ervaring, zoals Tjaden, begrijpen de nuances van deze techniek en kunnen duurzame praktijken toepassen, zoals het hergebruiken van gepompt grondwater en zorgvuldige monitoring. Door het toepassen van dergelijke maatregelen dragen zij bij aan het behoud van het milieu en de bescherming van ons waardevolle natuurlijke hulpbronnen.

Project met open bemaling

Het 150kV Kabelverbinding Middenmeer project, uitgevoerd in opdracht van Reddyn en uitgevoerd door de hoofdaannemer A. Hak Electron, betrof bemalingswerkzaamheden voor de aanleg van vier circuits van 150kV hoogspanningskabels in Middenmeer. Dit project, gelegen in Middenmeer – Gemeente Hollandse Kroon in Noord Holland, omvatte een sleuflengte van 1.500 meter en een waterbezwaar van 50.000m3. De belangrijkste activiteiten die op de locatie werden uitgevoerd waren spanningsbemaling en open bemaling.

Project open bemaling - Kabelverbinding Middenmeer project

Wat kost open bemaling?

De kosten van open bemaling kunnen sterk variëren. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de omvang en de duur van het project, de complexiteit van de grondcondities, de hoeveelheid te onttrekken grondwater, en de benodigde apparatuur en mankracht. Het is belangrijk om een volledig en gedetailleerd overzicht van de werkomstandigheden te hebben om een accurate schatting van de kosten te maken. Om de exacte kosten te bepalen voor uw specifieke project, stellen wij graag een offerte voor u op. Open bemaling is een waardevolle investering aangezien het de efficiëntie en veiligheid van uw bouw- of graafproject verhoogt, en potentiële kostenbesparingen op de lange termijn kan opleveren.

Tjaden - uw specialist in open bemaling

Tjaden – uw specialist in open bemaling

Bij Tjaden begrijpen we de complexiteit en het belang van grondwaterbeheer. Onze jarenlange ervaring, gecombineerd met onze toewijding aan duurzaamheid en efficiëntie, stelt ons in staat om oplossingen op maat te bieden voor een breed scala aan projecten. Of u nu een klein bouwproject heeft of een grote, complexe opgraving, wij zijn er om u van dienst te zijn. Om meer te weten te komen over hoe onze bemaling diensten uw project kunnen ondersteunen, kunt u hier contact met ons opnemen. Wij kijken ernaar uit om met u samen te werken.

Wat doen wij nog meer?

Bij Tjaden bieden we een breed scala aan diensten aan om aan uw grondwaterbeheerbehoeften te voldoen. Zo zijn wij naast open bronbemaling ook gespecialiseerd in deepwell bemaling, spanningsbemaling, retourbemaling, verticale bemaling en horizontale bemaling. Ons team aan ervaren specialisten staat dan ook klaar om u te adviseren over de meest geschikte bemalingstechniek voor uw project.

Meer bemalingsprojecten