Sprinklerinstallatie

“Helder grondwater als blusmiddel”

Een sprinklerinstallatie speelt een cruciale rol bij brandbeveiliging, en kan het verschil maken tussen een klein incident en een verwoestende brand. Onze sprinklerinstallaties zijn ontworpen om snel en effectief te reageren bij het eerste teken van brand, waardoor de schade wordt beperkt en levens worden beschermd. Dit maakt een sprinklersysteem een onmisbaar onderdeel van elk gebouw, ongeacht de grootte of het gebruik. Bij Tjaden bent u verzekerd van hoogwaardige sprinklerinstallaties die voldoen aan alle veiligheidsnormen.

Wat is een sprinklerinstallatie?

Een sprinklerinstallatie is een geautomatiseerd brandblusapparaat dat bestaat uit een netwerk van pijpen, verbonden met watersproeiers, ook wel ‘sprinklerkoppen’ genoemd. Wanneer de installatie een aanzienlijke temperatuurstijging detecteert, vaak als gevolg van een brand, worden de sprinklers geactiveerd en wordt er water verspreid in de omgeving om de vlammen te onderdrukken. De hoofddoelstelling van een sprinklerinstallatie is niet alleen om branden te blussen, maar ook om de verspreiding ervan te vertragen, waardoor mensen in het gebouw voldoende tijd hebben om veilig te evacueren.

Hoe werkt een sprinklerinstallatie?

Een sprinklerinstallatie werkt op een relatief eenvoudige, maar zeer effectieve manier. Het systeem bestaat uit een reeks van ‘sprinklerkoppen’ die zijn aangesloten op ‘sprinklerleidingen’, vol met water onder druk. Elke sprinklerkop is verzegeld met een hittegevoelige glazen bol die breekt bij een bepaalde temperatuur – meestal rond de 68°C. Wanneer er een brand uitbreekt en de temperatuur stijgt, breekt de glazen bol, waardoor het water in de leidingen vrijkomt. Het water wordt vervolgens gelijkmatig verspreid over de brand, waardoor de vlammen worden onderdrukt. Cruciaal is dat elke sprinklerkop onafhankelijk werkt; ze reageren alleen op hoge temperaturen in hun directe omgeving, wat betekent dat niet alle sprinklers in het gebouw zullen activeren, alleen die in de nabijheid van de brand. Bovendien zijn aan de sprinklerleidingen ‘alarmkleppen’ aangesloten, die worden geactiveerd zodra het systeem in werking treedt, waardoor een alarm wordt geactiveerd en de brandbestrijdingsteams worden gewaarschuwd.

spinklerinstallatie

Typen sprinklerinstallaties

Er zijn verschillende soorten sprinklerinstallaties, elk met hun eigen voordelen en toepassingen. De meest voorkomende typen zijn ‘natte’, ‘droge’ en ‘pre-action’ systemen.

Natte sprinklerinstallatie

Natte sprinklerinstallaties bevatten constant water in de leidingen, waardoor ze snel kunnen reageren op een brand.

Droge sprinklerinstallatie

Droge systemen zijn gevuld met perslucht in plaats van water en worden vaak gebruikt in omgevingen waar de temperatuur laag genoeg kan worden om het water te bevriezen, zoals onverwarmde magazijnen.

Pre-action sprinklerinstallatie

Pre-action sprinklersystemen werken door een combinatie van zowel water als perslucht, waarbij het water pas vrijkomt nadat een rook- of hittemelder is geactiveerd. Dit type systeem wordt vaak gebruikt in gebouwen met kostbare apparatuur of materialen die kunnen worden beschadigd door onnodig sproeien.

Vragen? Wij staan voor u klaar!

Aanleg sprinklerinstallatie

Het aanleggen van een sprinklerinstallatie vereist nauwkeurige planning en installatie door vakkundige professionals. Onze ervaren team bij Tjaden heeft uitgebreide kennis en expertise op het gebied van brandbeveiligingssystemen, waaronder sprinklerinstallaties. Wij zorgen voor een grondige analyse en ontwerp van uw gebouw om te bepalen welk type sprinklersysteem het meest geschikt is voor uw specifieke situatie. Vervolgens zorgen wij voor een vakkundige installatie en eventueel onderhoud om ervoor te zorgen dat uw sprinklerinstallatie altijd in optimale staat verkeert. Zo kunt u erop vertrouwen dat uw gebouw, personeel en bezoekers goed beschermd zijn tegen brandgevaar.

Kosten

De kosten van een sprinklerinstallatie variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte en het type gebouw, de gekozen sprinklersystemen en eventuele extra vereisten. Over het algemeen zijn de initiële kosten voor installatie hoger dan die van traditionele brandbeveiligingssystemen, maar op de lange termijn zijn sprinklerinstallaties vaak kosteneffectiever vanwege hun vermogen om brand en schade te voorkomen. De exacte kosten kunnen worden bepaald door een professionele installateur na een grondige analyse van het gebouw.

sprinklerinstallatie aanleggen door Tjaden B.V.

De rol van Tjaden bij sprinklerinstallaties

Bij Tjaden beschikken we over uitgebreide ervaring en expertise op het gebied van sprinklerinstallaties. Wij bieden een compleet pakket, van ontwerp en installatie tot onderhoud en reparatie. Onze gekwalificeerde professionals zullen samenwerken met u om de beste sprinklerinstallatie voor uw specifieke behoeften te bepalen. Wij zorgen ervoor dat al onze installaties voldoen aan de wettelijke vereisten en veiligheidsnormen, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over de brandbeveiliging van uw gebouw. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze diensten en hoe wij u kunnen helpen met uw sprinklerinstallatie.

Sprinklerinstallatie: een wettelijke verplichting

Er zijn verschillende voorschriften en normen die vereisen dat gebouwen voldoen aan bepaalde brandveiligheidsmaatregelen. In het Bouwbesluit 2012 is bijvoorbeeld bepaald dat alle gebouwen – zowel nieuwbouw als bestaande bouw – moeten voldoen aan specifieke brandveiligheidseisen. Een van deze vereisten is dat grote ruimtes moeten worden opgedeeld in brandwerende compartimenten. Dit kan echter vaak beperkend zijn voor bedrijfsprocessen en daarom staat de gelijkwaardigheidsregel toe dat alternatieve, gelijkwaardige oplossingen worden gebruikt. De sprinklerinstallatie is een van die gelijkwaardige oplossingen, waardoor minder brandwerende wanden nodig zijn en bedrijfsprocessen soepeler kunnen verlopen. Kortom, een sprinklerinstallatie is niet alleen een effectieve en efficiënte manier om branden te bestrijden, maar ook een wettelijke verplichting voor veel gebouwen om de veiligheid van mensen en eigendommen te waarborgen.

Projecten