Thermische energie uit oppervlaktewater (TEO)

Thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) is een vorm van aquathermie. Het is één van de alternatieven voor het duurzaam verwarmen uit het Klimaatakkoord en staat centraal in de transitie naar een groene toekomst. Dankzij de overvloed aan oppervlaktewater in Nederland, zoals sloten, meren en rivieren, is TEO een praktische en efficiënte oplossing voor het verwarmen van woningen. Bovendien heeft het de grootste potentie naast thermische energie uit afvalwater (TEA) en thermische energie uit drinkwater (TED) omdat het de meeste energie uit water kan halen.

Wat is thermische energie uit oppervlaktewater?

Thermische energie uit oppervlaktewater maakt gebruik van de temperatuurverschillen van het water tijdens de verschillende seizoenen. In Nederland is er veel oppervlaktewater beschikbaar, zoals sloten, meren en rivieren. Theoretisch gezien kunnen we met behulp van oppervlaktewater 40% van onze huizen verwarmen.

Hoe werkt TEO?

Bij TEO wordt tijdens de zomer warmte uit het oppervlaktewater gehaald met behulp van een warmtewisselaar. Deze warmte wordt dan in een WKO-installatie (warmte- en koudeopslag) in de bodem opgeslagen en weer gebruikt in de winter. Een warmtepomp zorgt er dan voor dat deze warmte op de juiste temperatuur aan de gebouwen wordt geleverd, voor onder andere verwarming en warm water. Vaak is het zelfs mogelijk om in de zomer te koelen met de koude energie die in de winterperiode is opgeslagen. Deze gekoelde temperatuur wordt dan opgeslagen in de bodem tijdens de winter, voor gebruik tijdens de zomerperiode.

Vragen of opmerkingen over thermische energie uit oppervlaktewater?
Wij helpen u graag!

Open of gesloten WKO

Er zijn twee soorten warmte- en koudeopslag; een open en gesloten WKO. Bij een gesloten WKO wordt geen water in de grond opgeslagen maar alleen de warmte. Bij een open WKO wordt, vooral in de zomer, grote hoeveelheden warm grondwater uit de bodem opgeslagen. Die opslagplaats wordt ook wel ‘warmte bron’ genoemd. De temperatuur van het water blijft relatief hoog door de bodem die goed isoleert. Dat water wordt dan in de winter weer omhoog gepompt. Het afgekoelde water gaat weer terug de bodem in. Niet naar de ‘warme bron’ maar naar de ‘koude bron’. Dit is een opslag voor gekoeld water. Dit wordt dan in de zomer weer gebruikt om op een duurzame manier te koelen)

Waarom kiezen voor TEO?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor thermische energie uit oppervlaktewater. Ten eerste is het een duurzame energiebron, omdat het gebruikmaakt van natuurlijke temperatuursverschillen in water en geen gebruik maakt van fossiele brandstoffen. Daarnaast heeft Nederland een overvloed aan oppervlaktewater, waardoor het een praktische en efficiënte oplossing is voor het verwarmen van woningen. Bovendien heeft TEO de grootste potentie vergeleken met andere vormen van aquathermie, wat inhoudt dat het de meeste energie uit water kan leveren. Door te kiezen voor TEO draag je bij aan een groenere toekomst en help je mee met het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Thermische energie uit oppervlaktewater - contact opnemen

Professionele installatie

Het is belangrijk om te kiezen voor een professionele installatie van thermische energie uit oppervlaktewater. Bij Tjaden hebben we jarenlange ervaring op het gebied van duurzame energiesystemen en zijn we gespecialiseerd in de installatie van TEO. Onze experts denken graag met u mee en kunnen uw woning of bedrijfspand voorzien van een efficiënte en betrouwbare warmtepompinstallatie. Zo bent u verzekerd van een optimale benutting van de energie uit water en kunt u genieten van een comfortabel en duurzaam verwarmd gebouw.

Waar kunnen wij u mee helpen?

Aquathermie projecten in Nederland

Bekijk hier onze recente aquathermie projecten. Bijvoorbeeld hoe aquathermie is toegepast in de P12 te Zaandam of in de verkeerscentrale te Papendorp.