Wat is aquathermie?

Aquathermie is een duurzame energietechniek die gebruik maakt van thermische energie uit water. Met aquathermie kun je op een duurzame manier verwarmen en koelen met de warmte en koude uit water. Deze waterbronnen zijn bijvoorbeeld oppervlaktewater (TEO), afvalwater (TEA) of drinkwater (TED). Het doel: duurzaam verwarmen en koelen van gebouwen en huizen. Aquathermie is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas. Tjaden is al enige jaren actief op de markt van TEO-systemen en kunnen u dan ook volledig ontzorgen.

Hoe werkt aquathermie?

In waterbronnen zit thermische energie (warmte) opgeslagen. Bij aquathermie wordt deze warmte benut. De warmte uit het water wordt onttrokken met behulp van warmtewisselaars. De temperatuur van het oppervlaktewater kan erg verschillen per seizoen. Zo kan het water in de winter bijvoorbeeld maar 7 graden zijn en kan het in de zomer oplopen tot 25 graden. Bij aquathermie maken we gebruik van deze temperatuurverschillen. Zo wordt er in de zomer warm water onder de grond opgeslagen. Dit noemen we ook wel warmte- en koudeopslag (WKO). In de winter geeft het warme water dan weer warmte af aan het koude water (gesloten WKO) of wordt het warme grondwater weer naar boven gepompt (open WKO). Deze warmte wordt dan gebruikt om huizen of bedrijven mee te verwarmen. Het water wat dan weer is afgekoeld wordt teruggepompt naar de bodem. Dit wordt dan vooral in de zomer weer gebruikt om de koelen.

Soorten aquathermie

Aquathermie is een veelbelovende vorm van duurzame energie die gebruikmaakt van thermische energie uit water. Hierbij wordt warmte onttrokken aan verschillende waterbronnen, zoals oppervlaktewater, afvalwater en drinkwater, om zo huizen en gebouwen te verwarmen.

Thermische energie uit oppervlaktewater (TEO)

Bij thermische energie uit oppervlakte water (TEO) wordt de warmte en koude uit oppervlaktewater onttrokken, uit natuurlijk waterbronnen zoals rivieren, meren, plassen of kanalen. Dit wordt vaak gedaan met een warmtewisselaar. Het warme water wordt dan direct gebruikt of opgeslagen in een open of gesloten warmte- koudeopslag (WKO). Dit water wordt naar woningen of bedrijven geleid. Lees meer over TEO.

Aquathermie

Thermische energie uit afvalwater (TEA)

Bij thermische energie uit afvalwater wordt gebruik gemaakt van het afvalwater van woningen of bedrijven. Dit water is gezuiverd en afkomstig uit de rioolwaterzuiveringsinstallaties. Het afvalwater wordt door een warmtewisselaar geleid, waar de warmte wordt overgedragen aan een verwarmingssysteem van huizen of gebouwen. Lees meer over TEA.

Thermische energie uit drinkwater (TED)

Bij thermische energie uit drinkwater wordt de warmte onttrokken aan het drinkwater dat door de leidingen stoomt. Door een warmtewisselaar te plaatsen in de toevoerleidingen van het drinkwater, kan de warmte worden teruggewonnen en gebruikt voor verwarming. Lees meer over TED.

Vragen of opmerkingen? Wij helpen u graag!

De voordelen van aquathermie

Aquathermie biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmings- en koelmethoden. Hier zijn enkele voordelen van aquathermie.

1. Duurzaam

Aquathermie is een duurzame vorm van energie. Het verminderd de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Een veelbelovende technologie voor de transitie naar duurzame energie. Bovendien draagt het bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot en helpt het de impact op het milieu te verminderen. Ook heeft deze manier van verwarmen en koelen een lange levensduur en vereisen relatief weinig onderhoud.

2. Hoge energie-efficiëntie

De warmtepompen die in een aquathermie systeem worden gebruikt, hebben een hoge energie-efficiëntie. Ze kunnen tot drie of vier keer meer warmte-energie leveren dan de elektrische energie die ze verbruiken.

3. Lagere operationele kosten

Aquathermie kan leiden tot lagere energiekosten voor huishoudens en bedrijven. Ze zijn minder afhankelijk van fluctuerende gas- en olieprijzen.

4. Flexibiliteit

Aquathermie kan worden gebruikt voor zowel het verwarmen als koelen van een woning/ruimte. Het is een flexibele oplossing.

5. Lokale energievoorziening

Bij aquathermie wordt gebruik gemaakt van lokale waterbronnen. Dit betekend dat het niet afhankelijk is van externe energieleveranciers en de energievoorziening stabiele en betrouwbaarder maakt. Bovendien is het een stimulans voor de lokale economie.

Hoewel aquathermie veel voordelen biedt, is het belangrijk om te weten dat de haalbaarheid en effectiviteit afhankelijk zijn van lokale omstandigheden, zoals de beschikbaarheid van waterbronnen en de specifieke energiebehoeften van gebouwen en huizen.

Tjaden B.V. helpt met aquathermie

Tjaden helpt u graag

Tjaden heeft jarenlange ervaring op de markt van TEO-systemen en wij kunnen u dan ook volledig ontzorgen. Ben u op zoek naar ondersteuning bij aquathermie? Tjaden staat voor u klaar. Wij kunnen oplossingen op maat aanbieden, afhankelijk van uw situatie. Ons team van technici heeft een grondige kennis van de fijne kneepjes van aquathermische systemen, en kan je het best mogelijke advies geven over installatie, onderhoud en bediening.

Waar kunnen wij u mee helpen?

Aquathermie Nederland

Bekijk hier onze recente aquathermie projecten. Bijvoorbeeld hoe aquathermie is toegepast in de P12 te Zaandam of de verkeerscentrale te Papendorp.